Vreedzame School actueel†† †††††††††††††††††† †††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††
Schooljaar 2018-2019
De eerste†vier blokken zitten er al weer op. We hebben samen klassenregels opgesteld, verantwoordelijke taken verdeeld, gekeken naar wat we belangrijk vinden in onze klas en natuurlijk ook wat we belangrijk vinden in onze school. Ook weten we nu allemaal hoe we een conflict op moeten lossen en hoe we daarbij communiceren.

In blok†4 hebben we geleerd hoe we†emoties kunnen herkennen en daar naar te handelen. Om conflicten op te lossen is het belangrijk dat je je eigen emoties herkent en erover kunt praten.††

Blok 5: 'we dragen allemaal een steentje bij'
In dit blok draait het om participatie. Op onze school maken we de leerlingen mede verantwoordelijk voor het sociale klimaat in school en in de klas. Door kinderen taken en verantwoordelijkheden te geven, werken we aan het bevorderen van gemeenschapszin. Het creŽren van verbondenheid met de gemeenschap voorkomt veel problemen. Iedereen heeft het nodig om te voelen dat het uitmaakt dat je er toe doet. Ook zijn de klas en de school goed geschikt als oefenplaats, waarin de leerlingen ervaringen opdoen waarmee ze zich vaardigheden eigen maken die passen bij actief en betrokken democratisch burgerschap.
Daarnaast maken we leerlingen ook medeverantwoordelijk voor het oplossen van conflicten.
De leerlingen weten wat mediatie †is; conflictbemiddeling met behulp van een neutrale, derde partij. Ze leren hoe ze zonder hulp een conflict op kunnen lossen. Maar mochten ze er toch hulp bij nodig hebben, dan kunnen ze ook een mediator vragen om ze te helpen het conflict op te lossen.

Mediatoren
Op de Stefanusschool leiden we kinderen op tot mediator. Zij helpen de kinderen bij het oplossen van een conflict.
In augustus worden er weer nieuwe leerlingen opgeleid tot mediator zodat zij het huidige team gaan versterken.

Dit is het huidige team van mediatoren:

* Soraya
* Philijne
* Zafirah
* JuliŽt
* Martin
* Fiene
* Nadesh
* Fay
* Madelon

Nieuwe mediatoren!
Dit jaar hebben zich weer veel leerlingen aangemeld die mediator wille worden. Dat vinden we echt ontzettend fijn! Helaas was er maar plaats voor 5 nieuwe mediatoren. Dus voor alle leerlingen van groep 6 en 7 die zich nu hebben opgegeven en het niet zijn geworden: we hopen dat jullie volgend jaar nog steeds zo enthousiast zijn.†
Voor dit schooljaar zijn de nieuwe mediatoren:
Fiene, Nadesh, Sam, Fay en Madelon. Wij wensen hen heel veel succes met het afronden van de mediatorenopleiding en alvast veel plezier bij hun diploma-uitreiking op 25 september!

We zijn heel blij met deze kinderen, omdat zij ons helpen om samen een Vreedzame School te zijn!

Regels fietsenstalling†
Alle fietsen passen zo netjes bij elkaar en hebben we meer ruimte op lekker te spelen op de speelplaats. Omdat we met veel kinderen gebruik maken van de fietsenstalling hebben we hier regels voor opgesteld die we ophangen aan de kapstokregels van de Vreedzame School. Benieuwd naar de regels? Klik dan hier.

Om alles in goede banen te leiden hebben het we 'fietsenhok hulpteam' in het leven geroepen. De kinderen die zich hiervoor aan hebben gemeld letten goed op of alles volgens afspraak gaat en kijken ook waar er eventueel hulp nodig is om de fietsen netjes in de fietsenrekken te plaatsen.