Tanzania
 
                                                                        

 
MOV Herveld

Tijdens onze jaarlijkse vastenactie steunen wij MOV Herveld.
De MOV in Herveld is al jaren actief in Tanzania en heeft daar met ons geld al een kleuterschooltje, een watertank en een health center in Kayanga gebouwd. 
Benieuwd naar de projecten die ze ondersteunen:
http://www.movherveld.nl/de-projecten/De mannen die het doen in Tanzania:
Herman, Edouard en Jovin

 
 


 
Vastenperiode 2019, albino's in Tanzania
Vrijdag 29 maart hebben we volop gedanst voor Tanzania. Wat hebben de kinderen goed hun best gedaan!

  

    

We zijn er erg trots op dat de kinderen (met waarschijnlijk hier en daar wat hulp van u als ouders/verzorgers) zoveel geld hebben kunnen inzamelen voor dit mooie doel: zonnebrand voor een groep albino kinderen, betere woonplekken voor hen en hun gezin en een investering in twee scholen voor albino's en gehandicapten.
Hieronder ziet u twee van de kinderen die geholpen gaan worden. Ze hebben brandblaren van de zon op hun gezicht; zonnebrand is geen overbodige luxe.

  

We laten u ook graag nog even zien wat de sponsoracties voor het ziekenhuis in Tanzania hebben opgeleverd.  Fantastisch dat goede gezondheidszorg voor een flinke groep mensen nu letterlijk en figuurlijk weer bereikbaar is geworden.
 

 

De Stefausschool en Tanzania

Mondiaal bewustzijn
Als school willen we kinderen graag veel leren. Dan hebben we het over taal en rekenen, muziek en handvaardigheid, maar natuurlijk ook over sociale vorming én mondiaal bewustzijn. Wij maken allemaal deel uit van een groter geheel. Het is belangrijk dat we binnen dat geheel leren om goed voor ons zelf te kunnen zorgen en aan onze eigen behoeften te kunnen voldoen, maar denken aan een ander neemt op onze school ook een centraal punt in. Om de kinderen ervan bewust te maken dat niet iedereen hetzelfde leven leidt als wij, koos de Stefanusschool ervoor om een stukje Tanzania de school in te halen. Al een paar jaar sponsoren wij met onze school de projecten van de MOV te Herveld. Het gaat hier om een kerkelijke organisatie die zonder enig winstoogmerk het verzamelde geld inzet voor de verbetering van het leefklimaat in Tanzania.


Wat heeft de Stefanus nu al kunnen bewerkstelligen?

1. Schooltje in Buziku
Er stond daar een klein oud gebouwtje dat dienst deed als school, maar eigenlijk niet meer was dan een schuurtje. Father Edouard was in die tijd priester in dat gebied, hij heeft ons, via André Hoogveld, gevraagd te helpen bij het bouwen van een nieuwe school. Dit hebben we gedaan en zie hier het resultaat!


Buziku, daar staat ons schooltje.

Het oude schoolgebouw lijkt wel een schuur.
Een hele verbetering vind je niet.......

2. Watertank in Rulenge, een gebied in het noordwesten van Tanzania.
Na lange tijd sparen hadden we eindelijk genoeg geld bij elkaar om een watertank te kunnen sponsoren. Toen moest hij nog gebouwd worden. Vanaf januari 2009 is daar hard aan gewerkt en nu staat hij er! De tank is gebouwd in de 'gemeente' Bugomora. Dat ligt in de 'provincie' Karagwe. Buziku ligt ook in Karagwe. Als je op de kaart kijkt ligt Karagwe links boven in Tanzania, naast het Victoriameer.

Hieronder zie je wat foto's die tijdens de bouw gemaakt zijn. Je ziet dat de watertank naast een gebouw staat. Dat is nodig. In Tanzania zijn er twee regenperioden per jaar. Tijdens die perioden willen ze zo veel mogelijk water opvangen, wat dan in de tank bewaard wordt voor droge tijden. Op het dak van het gebouw komt veel regen terecht. Al dat regenwater komt dan via een goot in de watertank terecht.

De tank is niet alleen maar een opslag van regenwater. Het water wordt ook gezuiverd. Om de kraan komt een kastje dat op vaste tijden wordt geopend zodat de bevolking water kan halen. Zo voorkomen ze misbruik en kunnen ze lang met het verzamelde water doen. Vaak moeten de mensen die gebruik maken van de tank een klein bedrag per maand betalen. Met dat geld kunnen de filters in de tank eventueel gerepareerd/vernieuwd worden als dat nodig is.

Ook zie je hieronder de (vertaalde) brief de father Edouard aan onze school mailde. Hij is erg blij met de tank en onze hulp!

 
De start: stenen verzamelen.
 
Het begin is gemaakt.
 
Dit begint er al op te lijken.Voor de watertank staat vader Edouard.

De watertank is klaar.
3. Health Center in Kayanga
   

Kayanga ligt in het district Karagwe dat in het noordwesten van Tanzania ligt. Er is hier veel behoefte aan goede gezondheisdzorg. De mensen kunnen daar niet zomaar naar een dokter zoals wij. Dit komt vaak doordat ze geen geld hebben om de hulp te kunnen betalen of doordat een arts te ver bij hen vandaan zit. Ze moeten daar soms daen voor lopen!
Het doel van de MOV samen met de priesters in Tanzania was dan ook om een gezondheidscentrum voor deze mensen te bouwen waar goede en betaalbare zorg wordt geboden, waar iedereen gebruik van kan maken. 
Omdat zo'n gezondheidscentrum erg veel geld kost, kunnen wij dat als Stefanusschoool niet helemaal zelf betalen. Dan zouden we wel heel er lang moeten sparen. Daarom sponseren wij de bouw van een stukje van het centrum. Ook helemaal geweldig toch!


Kayanga
Kayanga ligt in een gebied dat de malaria gordel wordt genoemd. Dat komt doordat er valleien zijn, waar in het regenseizoen water blijft staan. Daar komt de malaria mug op af. Waarom die mensen daar dan toch blijven ondanks de gevaarlijke muggen? De grond is daar redelijk vruchtbaar, ze kunnen er dus wat verbouwen. Ze blijven omdat ze dan te eten hebben en misschien ook nog wel wat kunnen verkopen om geld mee te verdienen.


De top tien van ziekte in Kayanga ziet er als volgt uit:
1.  Malaria
2.  Diarree
3.  Longontsteking
4.  Bloedarmoede
5.  Infecties
6.  Tuberculosis
7.  Aids
8.  Ernstige ondervoeding Eiwit energie
9.  Tumoren en vergiftiging.
10. Andere ziekten, problemen rond zwangerschappen, gewone klachten

 

    

 
Juf Annelieke in Tanzania, september 2009
 
Afgelopen zomer ben ik drie weken in Tanzania geweest. De MOV organiseerde een jongerenreis waarbij Nederlandse jongeren in contact werden gebracht met Tanzaniaanse studenten en ik mocht mee als leiding. Samen met de drie eerder genoemde priesters reisden we door het gebied ten zuidwesten van het Victoriameer. Ik heb de projecten van de MOV en dus ook ons schooltje in Buziku gezien.

Ik kan u vertellen dat het echt geweldig is om te zien dat wij (kinderen, ouders en team van de Stefanus) een verschil hebben gemaakt. Het probleem in landen als Tanzania lijkt zo groot, zo ver weg en zo ongrijpbaar dat je soms de hoop wil opgeven. 'Wat kan ík daar nu aan veranderen?!'. Ik heb gezien dat het kan!!  Wij kunnen een verschil maken! We hebben de bouw van een school mogelijk gemaakt, we hebben ervoor gezorgd dat er een flinke groep kinderen onderwijs kan krijgen. En onderwijs betekent veel, zeker daar!Scholing en hygiëne zijn dé manieren om de armoedecirkel te doorbreken. Daarom zet de MOV ook geld in om watertanks te bouwen. Schoon water op 'korte' afstand zorgt ervoor dat de kinderen naar school kunnen. Water halen is daar namelijk vaak een taak van de kinderen, soms moeten ze daarvoor twee keer per dag uren lopen. Voor naar school gaan is dan geen tijd meer. Bovendien is schoon drinkwater natuurlijk van belang om de mensen gezond te houden.

Duidelijk is dat het belang van watertanks groot is. Dat maakt het des te mooier om te weten dat er binnenkort een watertank wordt gebouwd met het geld van onze school!!!
 

 
 

Water komt in Tanzania niet uit de kraan. Je moet het zelf halen en soms moet je daar wel uren voor lopen. Met onze groep deden we dat ook een keer. Dat viel niet mee hoor!


Hier sta ik samen met father Edouard en een heleboel kinderen bij 'ons' schooltje in Buziku.

terug